Werkwijze

Voortraject

Voortraject
In het voorstadium bij het realiseren van een theater zijn een aantal factoren van wezenlijk belang. Onderwijstheater voorziet u graag in advies omtrent deze factoren. Wij proberen u een kleine stap in de goede richting te geven om een idee te krijgen waar u technisch mee te maken gaat krijgen.

Vragen voor het voortraject

1.Plaatsing publiek op een tribune of op de vlakke vloer
Deze factor is van wezenlijk belang, gaat u het kijkende publiek omhoog plaatsen op een tribune of blijft het publiek juist op een vlakke vloer? Is de doorkijkhoogte van de bovenste rij stoelen tot achterzijde theater zichtbaar?

2. Hoogte, diepte en breedteverhouding van het theater
Is een theater überhaupt wel haalbaar in een ruimte? Stel u voor dat de hoogte van een aula niet hoger is als 2,80cm, dan is het een onmogelijke opgave om goed licht in het theater te creëren. Houd het theater wel in verhouding, zorg dat de lengte en hoogte aan de voorzijde enigsinds in verhouding zijn. Een theater van 3m hoog en 12m breed is erg uit balans.

3. Podium in het theater
Wanneer er 300 gasten op een vlakke vloer in de zaal worden geplaatst, is het ook van belang om de acteurs zichtbaarheid te geven en zullen deze spelers wel op een verhoging moeten acteren. Heeft u dan interesse in een vast of flexibel podium? Wat voor soort podiumelementen komen er dan in aanmerking? Bij een hoogte van 0,60m moet u rekening houden met een railing rondom het podium. Moet er een podiumtrap in? Wat voor soort/afwerking afrokdoek is gewenst?

4. 380 Volt stroomvoorziening
Er zal vooraf moeten worden bepaald hoe groot de stroomvoorziening zal moeten zijn, met een realistische overcapaciteit voor uitbreiding voor de toekomst. Waar komt de technische ruimte voor de stroomvoorziening en is deze ruimte groot genoeg en heeft de ruimte genoeg koeling? Kan vanuit de technische ruimte het theater en de zaalaansluiting bereikt worden? Liggen er voldoende kabelgoten ten behoeve van de techniek aansluitpanelen in de zaal?

5. Techniek in de zaal
Om de bediening van het geluid-, licht- en beeld te kunnen regelen zal er een plaats (het liefst midden in de zaal tussen het publiek, voor het beste resultaat) moeten worden gerealiseerd. Er zal een aansluitpaneel voor alle signalen en stroompunten moeten worden gemonteerd. Ook is het van belang of er een intercomsysteem moet worden gerealiseerd zodat er kan worden gecommuniceerd met de theatervloer, regisseur of backstage.

6. Verlichting van de zaal
Is er bestaande zaalverlichting aanwezig en moet deze verlichting communiceren met de lichttafel in de zaal, zodat er in de voorstelling door de lichttafel het zaallicht kan worden gedimd? Moeten er pre-setpanelen komen zodat de verlichting kan worden aangezet, als er geen lichttafel aanwezig is?

7. Noodverlichting, nooduitgangen en paniekschakelaar
Zijn er voldoende nooduitgangen en benodigde noodverlichtingsarmaturen voor het aantal personen en blokkeren we geen uitgang met bijvoorbeeld theaterdoeken? Moet er een paniekknop aanwezig zijn die de voorstelling overruled bij calamiteiten als er iemand onwel wordt? Of maakt u gebruik van de door Onderwijstheater ontwikkelde mobiele LED wegwijzering armaturen?

8. Akoestiek
Is er nagedacht over de akoestiek, zonder te veel afbreuk te doen aan het  ontwerp van een pand? Zorg voor een hoge dempingsfactor door gebruik te maken van zachte materialen. U kunt natuurlijk altijd een multifunctionele ruimte of theater voorzien van een railsysteem zodat u gordijnen rondom het publiek kunt schuiven. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een geplooid gordijn, hierdoor ontstaat een zogenaamde bass trap effect. U creëert hiermee een behoorlijke gedempte zaal, de ruimte behoud na de voorstelling gewoon zijn karakteristiek en eigenschappen.

9. Daglicht raampartijen
Naast de akoestiek hebben theatergordijnen ook de functie als verduistering van daglicht en zijn erg decoratief.
Het is aan te raden een stof te pakken die niet verkleurd en die juist goed dempt en verduistert. Theaterstoffen absorberen
ook strooilicht van theaterspots in tegenstelling tot glanzende materialen. Onze showroom heeft tal van stalen op voorraad, zodat u goed de verschillen kan bekijken.

10. Opkomst podium
Zorg voor voldoende opkomstdoorgangen voor de acteurs op het podium, deze moeten zich bevinden aan zowel de linker- als rechterzijde. Daarbij is het realiseren van een eventuele grote roldeur voor de opkomst van decorstukken geen overbodige luxe.

11. Trekkenwand
Wat is een trekkenwand? Dit zijn speciale aluminium trussbruggen die zeer snel omhoog en naar beneden worden bewogen. De trussen zitten aan speciale trommelmotoren die in de kap van het theater worden gemonteerd. Aan de trussen zit bijvoorbeeld  een achterdoek of een decorstuk. Deze kunnen vanaf het podium zeer snel automatisch in het theater worden geschoven of opgehesen. Indien voor een trekkenwand wordt gekozen zal er wel een berekening van de kapconstructie beschikbaar moeten worden gesteld? De kap moet dan twee keer de hoogte van het theatervoordoek worden zodat de decordoeken uit het werkveld van het theater kan worden gehesen. Een aangewezen persoon zal speciale certificaten moeten halen voor het bedienen van deze trekkenwand.